Medewerkersbetrokkenheid

Deze term spreekt eigenlijk voor zichzelf: betrokkenheid & medewerkers. Ook wel “bezig zijn met de mensen”, zodat ze zich betrokken voelen. Maar wat levert dat nu eigenlijk op? Goed nieuws! Het bespaart je veel én het levert je des te meer op.

Maar voordat we daarop inzoomen, is het belangrijk om te weten waar we het over hebben als het gaat om betrokkenheid. Betrokken medewerkers zijn medewerkers die de doelstellingen en waarden van een organisatie begrijpen, zich hiermee verbonden voelen en alles op alles zullen zetten om deze doelen te behalen. Echt bezig zijn met deze betrokkenheid leidt uiteindelijk tot minder negatieve resultaten en meer positieve resultaten. Oftewel: meer succes voor de organisatie.

Een aantal cijfers

Uit onderzoek van Gallup is gebleken dat er een flink verschil zit tussen organisaties uit het bovenste en het onderste kwartiel van Employee Engagement. Ze hebben namelijk:

  • 81% minder verzuim

  • 23% meer winst

  • 18% meer succesvolle salesmomenten

  • en ze scoren 10% hoger op klanttevredenheid

Daarnaast:

  • zorgt een hogere betrokkenheid ervoor dat er tot maar liefst 87% minder personeelsverloop zal plaatsvinden. De kosten van het vertrek van een medewerker, het vinden en inwerken van een nieuwe medewerker komen gemiddeld uit tussen de 1 en 1,5 jaarsalaris.

  • zijn betrokken medewerkers creatiever, productiever en pro-actiever.


De cijfers liegen er niet om en er zijn nog veel meer voordelen. Maar uiteindelijk is het toch ook als werkgever het doel om medewerkers in dienst te hebben die betrokken zijn bij hun werk (en jouw bedrijf) en dat zelf ook zo ervaren? Betrokken medewerkers zijn trots, voelen zich gewaardeerd en zorgen voor de beste mond-tot-mondreclame die er is. Daar ben jij als werkgever trots op!